Hasznos tanácsok a porszívó vásárlása előtt

Hasznos tanácsok porszívóvásárlás előtt

Vásárláskor érdemes a kiválasztott porszívót kinyitni és meggyőződni arról, hogy a porzsák cserélhető, a csatlakozó nem sérült, valamint az egyéb kiegészítők (teleszkópos nyél, szívófej, elektromos vezetékek, stb) megfelelően működnek, a porszívóval használhatók. Tapasztalatunk szerint a készülék nagy előnye, ha gumiszalag fedi a porszívótestet, mert ez megvédi a porszívót , valamint a lakás berendezéseit a károsodástól.

A porzsákméretet mi alapján válasszunk?  A szennyezettség mértéke, vagy a lakás területén mennyi felülelet kell porszívózni?

A lakás / ház / méretétől függően kell érdemes kiválasztani a megfelelő méretű porzsákot . Ha a háztartásban a szőnyegek dominálnak, a hangsúly a magas szívóerőn van és egyidejűleg megfelelő légáramlást kell biztosítani a porszívónak. Ezzel szemben, ha főleg padlót szeretnénk takarítani, nem kell nagyon magas szívóerő, ilyenkor érdemes az alacsonyabb energiafogyasztást választani az energiamegtakarításhoz. Lenti táblázatunkkal igyekszünk segítséget nyújtani a méretet illetően:

Lakás mérete (m2)

Porzsák kapacitása (liter)

 50 alatt

 1,5 l

 50 - 150 között

2  és 2,5 l között

 150 felett

3-tól akár15 l-ig

Hány Wattos legyen?

A villamosenergia-fogyasztás meghatározója a szívóerőnek. Jelentős paraméter, amely tekintetében a gyártók folyamatos versenyben vannak. Érdemes megcélozni az energiahatékonyság szempontjából a kedvezőbb készüléket. A teljesítmény energia-gazdálkodási szempontból hatékony tulajdonsága fejezi ki, hogy a porszívó nagyobb hatékonységot biztosít a tisztításban. Gyakran előfordul, hogy kevéssé ismert márkák is a piacvezető cégekével egyenértékű, de azoknál olcsóbban piacra kerülő készüléket árulnak. Ilynekor érdemes a választást az energia-hatékonysági jellemzők alapján meghozni. Persze a kirívóan alacsony ár esetében joggal lehetünk gyanakvóak.

Nem igaz, hogy minél nagyobb motorteljesítmény, annál nagyobb a porszívózás hatékonysága! Ez csak vevőcsalogató fogás, "urban legend".

Érdemes arról meggyőződni, hogy mekkora a tényleges teljesítménye a "szívás"-nak. A gyártók általában az "input" teljesítményt tüntetik fel, de ne felejtsük el, hogy az input motor nem tiszta szívóerő. Ez utóbbi általában bemeneti teljesítmény egyharmada. A mai porszívók átlagos bemeneti teljesítménye 1500 W feletti. A több erő nagyobb energiafogyasztással is jár. Azonban lehet találni olyan porszívókat is, amelyek kisebb teljesítményre képesek (például 1250 V), de így is eléri a szívóerő a 330 W-ot. Mivel Önöknek és nekünk is fontos szempont a pénztárca, nincs ezzel másként a gyártói gondolkodás sem. A legtöbb porszívó szívóerejét fokozatmentes be lehet állítani pontosan az adott felszínre optimális teljesítményre. Az energiafogyasztás a porszívónál (motorteljesítményként feltüntetve) - azt mutatja, hogy mennyi áramot fogyaszt a készülék vákuum-képző működés közben: ez éltaléban 800-2000 W-tól kezdődik. Nem tévesztendő össze a szívóerővel! A szívóerő mutatja meg számunkra, hogy milyen tisztításra képes egy porszívó. Ez határozza meg a motorhoz beszívott levegőt, így a motorvákuum-képzés teljesítményét is. A minőségi - és általunk ajánlott - porszívók szívóereje megközelítőleg 350-550 W közötti.

A porszívóválasztás kapcsolódó fontos paramétere a légáramlás, amelyet liter/másodperc mértékben adnak meg a gyártók. A minőségi készülékek mutatója: 35-50 l/s közötti. Ha a porszívó szívóteljesítménye magas, de nem biztosított a megfelelő légármalás, akkor az rontja a porszívózás intenzitását, így a takarítás minőségét. Az optimális porszívó ezért mind a magas szívóerő, mind a megfelelő légáramlás szempontjából hatékony kell legyen.

A szűrők száma

Jó reklámfogás a szűrők számának emelése (abban az értelemben: minél több, annál jobb), és különösen a HEPA filter jelenléte, annak bizonyítékaként, hogy a porszívó túljár a penészgombák és a finom por csavaros eszén, mikor azok át akarnak hatolni a több kevesebb szőrűmennyiségen. Az már kevésbé jól ismert, hogy a szűrőfelületek számát úgy érdemes kiszámítani, hogy az első réteg mindig a porzsák: ami lehet egy, kettő, három vagy többrétegű. Használt szűröanyagok mellett is kétségtelenül szív valamennyit - megfelelő energiabefektetéssel - minden porszívó. A hatékonyság azonban nem csak a rétegek számától függ, hanem attól is, hogy a porzsák mennyire illeszkedik a porszívótestbe. Az antibakteriális porzsák egyik újítása, hogy tökéletesen alkalmazkodik a porszívó porzsáküregéhez, ezáltal alacsonyabb energiabefektetéssel ugyanakkora szívóhatás érhető el; a minimális teljesítmény mellett is elérhető maximális tisztaság, teljes szűrés, így a porszívó élettartama többszörösére növelhető.

A porszívón áthaladó, port hordozó levegőnek jelentős ellenállást kell legyőznia a szűrőkön áthaaldáskor. Mivel a levegő mindig a legkisebb ellenállás irányába tér ki, az esetleges szivárgást megtalálja. A szivárgások miatt a levegő nem szőrűdik meg teljesen, a porszemcsék visszajutnak a szobába. Ez a jelenség igaz a HEPA filterekre is, amelyeknél hatványozottan igaz  a magas porgyűjtő hatékonyság miatt. A nagy teljesítményű szűrő folyamatosan nagy teljesítményt vár el a porszívótól. A modern porszívók inkább több szűrővel rendelkeznek: a levegőt több rétegben, egyre kisebb pórusokon (ún. mikroszűrőkön) vezeti keresztül.

A szűrők eltávolítják az áthaladó levegőből a pollent és poratka ürülékét. A modern porszívókban a fő szűrő rendszer (porzsák , víz, ciklon) a többi szűrő előtt helyezkedik el, minden esetben a motor kerül a sor végére. Fontos, hogy ellenőrízzük és szükség esetén tisztítsuk vagy cseréljük a szűrőket

A porszívó által keltett zajhatás

Ez a paraméter nem csak a saját, hanem a szomszédaink kényelmét is szolgálja (főleg társasházban). A zajhatás szempontjából általános elmondható, hogy az olcsóbb porszívók nem versenyeznek a minőségibb termékek zajszintjével. Igaz az is, hogy a nagyobb szívóerő nagyobb zajjal jár (hiszen az áthaladó levegőoszlop tempója - ezzel együtt a hanghullám amplitudoja nő.  Érdemes tehát odafigyelni a porszívó hangjára! Az optimális szívóerő mellett a legcsendesebb modellek már 70-75 decibell körüli zajforrást biztosítanak.